m11

Udover de lån som du (måske) kan få i din bank, findes der i dag et utal af forskellige lånemuligheder. Banker er generelt ikke meget tilbøjelige at låne penge ud til forbrug, medmindre det er til dyre luksusvarer som vil beholde deres værdi i lang tid. De vil gerne have bedst mulig sikkerhed for deres udlån.

Mon det har noget at gøre med at de jo er banker, og derfor ved hvor meget der bliver snydt i pengebranchen? Som man siger, kræver det en tyv for at genkende en tyv.

Men heldigvis for dig findes der mange andre muligheder når du skal bruge et forbrugslån.

Det er vigtigt at få et overblik

Det store udvalg af diverse lånemuligheder kan også blive til et problem. Hvilke lån er gode og hvilke er ikke? Hvilke lånydere er seriøse og hvilke skal du helst holde dig fra?

Jo flere muligheder jo flere valg skal der træffes. Og for at træffe et godt valg kræver det at du har god information og viden om emnet.

Fx hvilke typer for forbrugslån findes der og hvad er fordelene og ulemperne med de forskellige lånetyper? Og hvorfor er det en god ide at være medlem i en A-kasse når du skal ud og låne penge?

Se her for mere viden indenfor Finans og A-kasser. I mellemtiden får du lidt basisviden her i teksten.

opsparing

Forbrugslån er alsidige og fleksible

Forbrugslån bruges stort set til alt der kan købes kontant eller på Dankort. Undtagen biler. Til biler findes der nemlig specielle billån med særdeles lave renter.

Renterne til forbrugslån er generelt højere end til andre låntyper som huslån eller kassekredit. Dette skyldes at der typisk ikke kræves at du stiller sikkerhed. Dermed accepterer lånyderen en større risiko og dette afspejles i renterne.

Men renter alene siger ikke alt om hvor godt eller dårligt et lån er. Billån har fx de laveste renter af alle låntyper. Til gengæld er der høje engangsudgifter i form af stiftelsesgebyr. Dertil kommer at du kun får et billån mod en kaskoforsikring. Bilen er nemlig bankens sikkerhed og den er kun sikker i det omfang som den også er forsikret. Køber du fx en ældre brugtbil hvor der ikke kan betale sig med en kaskoforsikring, bliver et tilsyneladende billigt billån pludselig dyrt. I så fald er det billigere for dig at tage et forbrugslån, selv om renterne kan være væsentligt højere.

Forbrugslån varierer meget

Da forbrugslån er så fleksible at de kan bruges på alt mellem himmel og jord, findes der heller ikke en decideret målgruppe der gælder generelt for forbrugslån. Det gør at der findes mange forskellige lånemodeller.

Forbrugslån varierer især meget når det kommer til løbetid og ÅOP. Løbetid er den tid der er aftalt til tilbagebetaling. I princippet gælder at jo længere løbetiden, jo lavere vil renterne være. Det gælder også omvendt. Og naturligvis vil større forbrugslån generelt komme med længere løbetid end små lån.

opsparing

Dette gør det ikke nødvendigvis mere overskueligt når det kommer til ÅOP.

ÅOP siger meget, men langt fra alt

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Alle lånydere er ved lov forpligtet til at oplyse om ÅOP. Med forbrugslån kan ÅOP variere så meget som fra under 10% til over 7-800.

800% ÅOP lyder umiddelbart meget afskrækkende. Det betyder jo at du skal betale dit lån tilbage 8 gange. Hvordan kan det være rimeligt?

Det kan det være når der er tale om minilån med ganske kort løbetid. Minilån er lån på op til maks. 5-6000,- kroner med en løbetid på få uger. ÅOP skal i så fald divideres med 52 og ganges med det antal uger løbetiden lyder på, så får du dine faktiske renter.

Udover ÅOP skal der også oplyses om det faktiske totale tilbagebetalingsbeløb i kroner og øre. Og med kortere lån er det nok den mest relevante oplysning.

Denne lille udflugt i forbrugslånets verden har forhåbentligt demonstreret at det er klogt at du gør dig klog inden du lægger arm med et forbrugslån.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdninger og indeholder ikke redaktionelt stof.